Trends die invloed hebben op aanwerving

Technische Accountmanager
december 19, 2017
Generatie Z
Pas afgestudeerde aanwerven, zeven tips!
januari 15, 2019
Sollicitatie gesprek

5 HR-trends waar u niet omheen kan bij aanwerving!

Ook op het recruitment-landschap heersen en delegeren trends die de manier waarop bedrijven aanwerven helemaal over een ander boeg gooien. Want het aanwerven van vandaag is niet dat van gisteren. Steeds op de hoogte blijven van de laatste HR-trends is dus de boodschap.

1) Interimmers en kameleons

Vandaag zit een “duiveltje doet al” goed in de arbeidsmarkt. Combineer dat met het statuut van interimmer of freelancers en u bent vandaag de dag erg begeerd bij werkgevers. Bedrijven houden van pasklare oplossingen voor tijdelijke problemen. Deze pasklare oplossing gaat onder de naam van interimmanager. Niet enkel de periodiciteit van hun functie is graag gezien bij bedrijven, maar ook de knowhow en ervaring die de interimmanagers meebrengen uit andere sectoren. Bedrijven zien ze graag komen. Uw bedrijf evolueren in een veranderende omgeving? Dat doet u volgens de laatste HR-trends met een bekwame interimmanager.

2) Social recruiting, het solliciteren van vandaag

Talent vinden is moeilijk. Talent in uw bedrijf houden is haast mission impossible. Of is het toch niet zo impossible als bedrijven denken? Social media is tegenwoordig de gewoonste zaak in ons privéleven. Maar, ook op het werk zijn bedrijven verplicht om social media te zien als een tool om talent te converteren en vast te houden. Elke generatie heeft zijn eigen app of platform. Het is even simpel als pizza gaan zoeken in een pizzeria. Wilt u de generatie 35+ aanwerven, dan is Facebook the place to be. De generatie van huidige schoolverlaters is dan weer haast spoorloos op dit platform. Het gebruik van sociale-medianetwerken en blogs als recruitment tool zal volgens voorspellingen nog niet snel uit het straatbeeld verdwijnen.

3) Artificial Intelligence, science fiction of toch realiteit?

Deze HR-trend is een ver van uw bed show, of toch niet? In 2019 zal AI het recruitmentproces nog niet onmiddellijk overnemen. Hoe zal AI HR in de toekomst helpen om voor u de juiste kandidaat te vinden? Door middel van videorecruitment analyseert de AI gezichtsuitdrukkingen die een persoonlijkheidsprofiel vormen. Chatbots stellen basisvragen voor een eerste screening en verzamelt een massa data. Zo wordt het eerste screeningproces korter en nauwkeuriger. Het lijkt wel een of andere sciencefiction Hollywoodfilm, maar deze ideeën worden stilaan realiteit.

4) Het interview van morgen

Het traditionele sollicitatiegesprek is niet zo waterdicht als HR-afdelingen denken. De kandidaat zal steeds wenselijk antwoorden als de houding van de recruiter dit toelaat. Het gevolg? De beste eerlijkste kandidaat gaat met lege handen naar huis en de beste sociaal wenselijke kandidaat ondertekent het contract. Daarom doen enkele nieuwe interviewtools hun intrede in het recruitmentproces. Video interviews, chatbots, soft skill testing gecombineerd met AI vormen het job interview van morgen.

5) Talent pools, moge de beste zwemmer het contract ondertekenen

Een van de meest toegepaste HR-trends in het huidige recruitment-landschap is het gebruik van talent pools. Geen AI, chatbots of andere hoogtechnologische snufjes maar gewoonweg een database waar recruiters hun kandidaten in opslaan. Hierin vindt u kandidaten die al eens voor een job hebben gesolliciteerd maar ook nieuwe, externe en inbound kandidaten die in de toekomst hun kans nogmaals of voor de eerste keer willen wagen. Het nut? U kent de kwaliteiten van elke kandidaat en u weet in een oogopslag welke kandidaat perfect is voor de job. Met andere woorden is zo’n kwalitatieve database onmisbaar voor elke recruiter.

Hier bij Active recruitment zorgen we voor aanwerving op maat. Meer weten over onze aanwervingstechnieken?
Neem dan gerust contact met ons op.

 

Comments are closed.